Vaka-akka Maarit tunteja tuunaamassa

Viime lauantaina olin kolmatta kertaa kouluttajana yhdessä työparini, lastenhoitaja Virpi Hietalahden kanssa Tampereen seudun Osaava -verkoston järjestämillä Tuunaa tuntisi -messuilla. Tilaisuuteen voi osallistua ko. verkoston jäsenoppilaitosten henkilöstö. 

Paja on ollut joka vuosi sama: TVT esi- ja alkuopetuksessa. Pajassa tehdään yhdessä lyhyitä animaatioelokuvia ja käymme läpi miten mediakasvatusta voi toteuttaa esi- ja alkuopetuksessa.  Ensimmäisenä vuonna paja tuli heti tunneissa täyteen. Seuraavana vuonna meitä pyydettiinkin ohjaamaan kaksi samansisältöistä pajaa. Molemmat tuli täyteen. 

Tänä vuonna koko Tuunaa tuntisi tapahtuma oli kutistunut. Salissa ei ollut enää näytteilleasettajia ja pajoja oli vähemmän kuin viime vuonna. Meidänkin pajamme oli ensimmäistä kertaa vajaa, ilmoittautuneita 19/20. 

Paja alkaa esittelyllä siitä, mitä me olemme esiopetuksessa tehneet. Näytetään pari elokuvaa, traileri ja musiikkivideo, joka on dokumentti esiopetusvuodesta.

Kannustamme nivomaan mediakasvatusprojektit laajempiin teemoihin. Kerromme, että kaikkien ei tarvitse tehdä kaikkea: elokuvassa voi eri lapset tehdä kuvakäsikirjoitusta, lavastusta, kuvausta jne. Elokuvaprojektissa on hyvä olla ainakin 2 aikuista mukana. Toinen keskittyy tekniseen toteutukseen, toinen dokumentointiin, ideointiin ja käytännön järjestelyihin. Meillä on ollut eskarissa esim. media marraskuu, jolloin on tehty elokuva. 

Tänä vuonna kerroin pajalaisille opinnoistani yliopistossa ja ajatuksia ja oppimaani Muuttuvat oppimisympäristöt -kurssilta. Erityisesti keskityin oppimisympäristöön käsitteenä ja digitaaliseen tarinankerrontaan. 

Tuunaa tuntisi pajassa jakaannutaan kolmeen ryhmään joissa tehdään n. 30 kuvan elokuva. Materiaaleina on mm. muovailuvaha, kivet, kävyt, Legot ja erilaiset aikakauslehdet. Elokuvat tehdään Movie Maker -ohjelmalla. Pajan kesto on 1h45min. Lopuksi katsomme ryhmien valmiit elokuvat.